Zuurvlees met friet op Maastrichtse wijze. Hoe maak je het?

Waar veel mensen bij Maastricht of Limburg denken aan vlaaien, gaat bij ons een ander belletje rinkelen. Wanneer wij in de hoofdstad van de langgerekte provincie zijn, slaan we een bezoekje aan de frietkraam niet over. Want wat ze daar als geen ander kunnen maken is een pannetje stoofvlees, gemaakt met een flinke dosis zuur erdoor. Vandaar ook de naam zuurvlees. Of…Zoervleis.

In de wintermaanden is het heerlijk om de stevige maaltijden weer op tafel te zetten. Zuurkool, andijviestamppot, boerenkool met worst. Makkelijk en snel te bereiden. Wil je nou net wat extra’s op tafel zetten, kies dan eens voor deze makkelijk te maken pan comfortfood. Ook perfect voor grotere groepen mensen, zoals tijdens het kerstdiner.

Waarom azijn toevoegen aan vlees?

Door het vlees te laten marineren in een flinke hoeveelheid azijn, wordt het spierweefsel van het vlees een stuk zachter en malser en valt het na lang stoven makkelijk uit elkaar. Daarbij geeft het uiteindelijk het gericht zijn karakteristieke smaak.

We gebruiken voor een flinke pan zuurvlees (ongeveer vijf a 6 personen) scharrelvlees van France Limousin rundvlees. Dit vlees is al enorm smaakvol van zichzelf en bevat weinig vocht. Een natuurlijk product dat daardoor nog rijker van smaak is.

Benodigdheden voor Maastrichts zuurvlees of ‘Zoervleis’

Zuurvlees stoofvlees flat lay

All you need…

Ingrediënten:
1 kilo runderlappen in (kleine) blokjes gesneden
6 uien, fijngesneden
Peper & zout
1 flesje oud bruin bier / bockbier
4 kruidnagels
2 bouillonblokjes
3 laurierblaadjes
1 eetlepel appelstroop
5 á 6 plakken ontbijtkoek
Zilveruitjes
Een flinke scheut azijn

Daarnaast heb je een grote braadpan nodig, het liefst met een dikke bodem, zodat de warmte goed wordt vastgehouden.

Hoe maak je Maastrichts zuurvlees met friet?

Om te beginnen moet je er al rekening mee houden dat je op tijd begint met koken. Niet dat het bereiden op zich lang duurt, maar vooral het garen van het vlees neemt tijd in beslag. Het duurt ongeveer drie uur voor je dit gerecht dampend en wel op tafel kunt zetten, dus moet je al in de middag de keuken in.

Voorbereiding is belangrijk, want zodra je begint volgen de stappen elkaar in rap tempo.

  • Begin met het snijden van de uien en het vlees.
  • Kruid het vlees met peper en zout.
  • Bak de uien op een laag vuur in een klontje roomboter of olie.
  • Haal ze weer even uit de pan, zodra ze mooi glazig zijn en doe wat nieuwe boter in de pan.
  • Bak het vlees nu rondom bruin. Zodra dit klaar is, kunnen de uien er weer bij.
  • Nu mogen ook de bouillonblokjes verkruimeld en al door het gerecht geroerd worden.
  • Giet het bier bij het vlees.
  • Vul nu aan met azijn totdat het vlees ruim onder het vocht staat.
  • Zet het vuur nu laag en laat nu de pan met het deksel erop 2,5 uur staan pruttelen.

Na tweeënhalf uur is het tijd voor de volgende stap, waarbij de pan stoofvlees langzaam transformeert in het Maastrichts zuurvlees dat we kennen uit het zuiden van het land.

Appelstroop

Meer mag altijd, als het zuur je te zuur wordt.

  • Voeg een flinke eetlepel appelstroop toe en roer deze door het vlees
  • Brokkel 5 stukken ontbijtkoek fijn en voeg dit al roerend toe.
  • Blijf regelmatig roeren om te voorkomen dat de koek en appelstroop aan de bodem klonteren
  • Voeg eventueel nog een plak ontbijtkoek toe om het zuurvlees wat dikker te maken.

Verse friet bakken

Terwijl het stoofvlees rustig pruttelt op het vuur, kan je alvast de friet voorbereiden. De meeste supermarkten verkopen voorverpakte patat, maar de kunst van het koken is natuurlijk om het helemaal zelf te maken. En dat is ook razend simpel!

Je hebt er een zak licht kruimige aardappelen voor nodig. De meeste supermarkten of groenteboeren verkopen extra grote aardappelen, speciaal voor friet.

Schil de aardappelen en gooi ze in een grote bak met water. Per persoon moet je rekenen op drie á vier aardappelen. Vervolgens snijd je de frieten in de gewenste grootte. Zodra ze gesneden zijn, spoel je ze weer schoon in de bak met water. Na het wassen van de friet, dep je ze droog in een theedoek.

Dan het bakken zelf

Om écht van die heerlijke knapperige, crunchy aan de buitenkant, zacht en bloemig aan de binnenkant, frietjes te krijgen, moet je voorbakken.

  • Frituurpan voorverwarmen op 160 graden
  • Per keer twee handjes friet erin
  • 4 minuten bakken
  • Laten uitlekken op keukenpapier

Als je ze allemaal hebt voorgebakken, zet je de frituurpan op 180 graden en bak je de rest af. Drie á vier minuten per twee handjes, afhankelijk van hoe bruin jij ze wilt bakken.