Iberico ham

De Pata Negra is een ham afkomstig van het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal) en wordt tot één van de beste rauwe hammen ter wereld gerekend. De Pata Negra ham wordt gemaakt van varkens die verwant zijn aan zwijnen. Dit ras wordt het Ibérico ras genoemd ofwel het Pata Negra ras, naar de zwarte hoeven van de varkens.

Pata Negra

Dit zwarte ras, dat voornamelijk wordt gehouden in de Extremedura( Spanje) is de laatste jaren steeds bekender geworden bij de consument en in restaurants. Dit is vooral dankzij de volle smaak van het vlees en de structuur van de dooradering. Die laatste eigenschap is weer te danken aan de manier waarop het ras zuiver wordt gehouden via voortplanting en het geven van de juiste voeding.

Speciale voeding van rijpe eikels

De Ibérico varkens worden gedurende hun leven goed gevoed met speciale voeding. Wanneer de rijpe eikels van de steeneiken beginnen te vallen in de herfst, is het Iberisch varken in de buurt. Het dier heeft namelijk een snuit waarmee het de eikel uit zijn harde, onverteerbare dop kan halen.

Een gezond dier eet wel 6 tot 10 kilo eikels per dag. Die bijzonder rijke voeding wordt aangevuld met gras en knollen uit de grond. Eikels in de herfst en vers gras in de lente zorgen voor de ‘finishing touch’. Ze dragen bij aan de aparte smaak van het vlees en maken het Ibéricovlees dé absolute topper onder het varkensvlees.

Pata Negra en Livar

Wat je misschien niets wist is dat we naast de Pata Negra hammen nog een ander soort varkensvlees leveren van de hoogste kwaliteit. Zo verkopen we in onze winkel met gepaste trost ook het Limburgse Livar varkensvlees. Deze dieren worden met de grootste zorg behandeld door de monniken van abdij Lilbosch in Echt.