6 suggesties voor het perfecte kerstdiner

Eerste Kerstdag bij jouw ouders, Tweede Kerstdag bij de schoonouders of de hele boel bij jou over de vloer. Ieder jaar komt het weer ter sprake rond de feestdagen en ieder jaar is het voor één van de families weer een hoop werk. Denk je althans. Want sommige gerechten voor het kerstdiner zijn op het oog enorm moeilijk, maar blijken uiteindelijk een peuleschil om te bereiden.

Kerstdiner

Recepten voor het kerstdiner

Voor inspiratie kan je de Delicious, de Jamie of Foodies doorspitten tot je een ons weegt. Je kunt natuurlijk ook om raad vragen bij je vleesspecialist. En laten wij er daar nou een winkel vol van hebben rondlopen!

Om je de rit naar Kerkelanden te besparen, geven we je hier alvast een voorzetje voor wat je gemakkelijk en zonder al teveel moeite op tafel kunt zetten tijdens Kerstmis. Succes gegarandeerd.

The Classic: Gourmetten

Laten we maar met het begin beginnen. Voor de meeste mensen is zijn 25 en 26 december toch gewoon Eerste en Tweede Gourmetdag. Met gourmetten weet iedereen waar hij aan toe is en zegt niemand dat ze ‘het’ niet lusten. Ze bepalen immers zelf wat ze klaarmaken. Wij verzorgen mooie gourmetschotels met daarop biefstuk, kalfsvlees, hamburgertjes, mini-slavinken, kipfilet en eventuele aanvullingen naar wens. It’s the safe way to go met kerst.

Rollade van France Limousin rundvlees

“Wie is toch die man… die op zondag het vlees komt snijden?”. Iets minder safe, maar nog steeds klassiek. De rollade staat voor veel mensen symbool voor een ouderwets familiediner, waarbij de heer des huizes de plakken snijdt en verdeelt. Je kan echter zoveel meer met rollades! Wat te denken van gevulde rollade met abrikozen of gevuld met champignons en pesto.

Runderrollade

Gevulde runderrollade

Wil je nou iets speciaals doen met je rollade, maar weet je niet hoe? Vraag het ons gerust. We zijn je graag van dienst. Dat kan in de winkel, telefonisch of via onze contactpagina. We zijn voor iedereen in Hilversum of de rest van het Gooi makkelijk te bereiken.

Rib roast van Livar varkensvlees

Hier komt een van onze specialiteiten aan bod: het Limburgse Livar varkensvlees. Rib roast is een groot stuk rib eye met het bot er nog aan. In de zomermaanden raden we de fanatieke barbecueërs, die graag een stuk vlees langzaam laten garen of roken in hun barbecue, aan om een ribroast te nemen. Dit is enorm zacht en mals, dankzij de fijne marmering van het vlees. Als je het op de juiste manier snijdt, kan je er zelfs een klein smakelijk spareribje uit halen.

Rib roast braadstuk livar

Zet een indrukwekkend rib braadstuk op tafel dit jaar

Ook voor het kerstdiner is dit een indrukwekkend stuk vlees om voor meerdere mensen klaar te maken. Zorg wel dat je het vlees de dag voordat je het gaat klaarmaken al in de marinade zet, zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken. Daarna is het een kwestie van dichtschroeien met een klontje roomboter in een grote braadpan. Als dat gedaan is, dan plaats je het vlees in een ovenschaal en in een voorverwarmde oven van 150 graden. Na een uur is het klaar om opgediend te worden.

Bereid je voor op veel complimenten en loftuitingen na afloop. En weet dat je hierna waarschijnlijk volgend jaar weer aan de beurt bent…

Chateaubriand (ossenhaas) als kerstdiner

Wil je liever rundvlees op tafel zetten of een mooie biefstuk voorschotelen, wees dan slim. Je kunt moeilijk voor alle gasten afzonderlijk een rare, medium-rare, medium of well done steak gaan bakken. Dan is de eerste gast klaar als de laatste aan zijn stukje vlees begint. Veel makkelijker is het dan ook om een mooie ossenhaas te maken en die in plakken aan te snijden.

Chateaubriand ossenhaas

Met een mooie ossenhaas op tafel kan je niet de fout ingaan.

Een uur voor het bereiden uit de koelkast halen, vlak voor het bakken peper en zout er overheen en vervolgens op driekwart vuur in een flinke laag roomboter bakken. Voor een flinke ossenhaas is het aan te raden ze vier a vijf minuten per kant bruin te bakken en hem daarna op laag vuur nog 15 a 20 minuten te bakken, afhankelijk van hoe rood je hem wilt laten zijn. Mocht je twijfelen, dan kan je nog altijd met een vleesthermometer de kerntemperatuur meten. Bij 50°C is hij mooi rood van binnen.

Een ander rundvlees gerecht: Zuurvlees naar Maastrichts recept

Lamsbout van Texels Lamsvlees

Dit is nou typisch zo’n gerecht waarvan iedereen denkt dat het voor hem of haar véél te moeilijk is om te bereiden. Zo’n indrukwekkend goudbruin gebraad uit de oven die je normaal alleen in films of op 24 Kitchen op tafel ziet verschijnen. Terwijl het helemaal niet zo ingewikkeld is. Het belangrijkste ingrediënt: tijd.

De een wil hem wat meer rosé dan de ander, dus als je het op safe wilt spelen, dan braad je het eerst een kwartier en doe je hem daarna voor een uur en een kwartier / anderhalf uur in de oven bij 180 graden. Een voorbeeld van een goed recept voor lamsbout vind je hier en hier. En natuurlijk hebben we in de winkel nog wel een paar goede suggesties voor je.

Lamsbout als kerstdiner

Lamsbout met tijm, langzaam gegaard in de oven.

Hoeveel vlees per persoon?

Om ervoor te zorgen dat iedereen met een voldaan gevoel terugkijkt op jouw kerstdiner, wil je wel dat er voldoende te eten is. Over het algemeen houden wij met vlees aan dat je met 2 ons per persoon goed zit. Dus een stuk Chateaubriand (ossenhaas) voor vier personen weegt dan ongeveer 8 ons.

En dan last but not least:

Lamsshoarma

Shoarma?! Met Kerst?! Luister… als je nou NIET met vrienden en familie rond de kerstboom ‘Kumbaya’ aan het zingen bent, maar moest werken of gewoon liever alleen wilt zijn, dan is een goed broodje lamsshoarma écht de ultieme comfort food maaltijd. En aangezien wij de enige slager zijn in Hilversum met écht Texels lamsvlees (in samenwerking met Slagerij Goënga uit de Koog), eet je het beste broodje shoarma van het Gooi! How’s that voor een kerstdiner!