Turducken van kalkoen, eend en kip als klapstuk op tafel

Turducken? Wat is nou weer een Turducken?! We ontleden het woord voor je: TURkey – DUck -chiCKEN. Een samentrekking van drie woorden en drie soorten gevogelte.

Wat is Turducken?

Om uit te leggen wat Turducken is, moeten we eerst kijken naar de traditie van het eten van een kalkoen. Kalkoen als hoofdgang tijdens de feestdagen is iets wat je vooral kent uit Amerika. Met Thanksgiving komt men daar bij elkaar voor een uitgebreide maaltijd en om dank te zeggen voor de oogst en andere zaken uit het leven. Daarbij wordt er traditiegetrouw een kalkoen geserveerd, gevuld met allerhande lekkernijen, zoals worstjes, groenten, stukjes gekruid brood of fruit. En natuurlijk zoete aardappels en cranberries erbij.

Aangezien ze nogal gek zijn…. op vlees, kwamen er uiteindelijk Amerikanen op het idee om diverse soorten gevogelte te gaan combineren. Wie de grondlegger van het idee is, is niet bekend, maar velen claimen de eerste te zijn geweest een turducken in elkaar te hebben gezet. In Engeland is het fenomeen ook aanwezig, maar dan als Gooducken, waarbij de kalkoen vervangen wordt door een gans.

Turducken met kerst

Wij hebben die specifieke traditie in Nederland niet, maar de laatste jaren zien we in onze winkel de vraag naar spectaculaire gerechten rond de feestdagen toenemen. Daar voegen we nu de Turducken aan toe. Kan je niet kiezen tussen kalkoen, kip of eend met kerst? Waarom zou je? Met een Turducken heb je het beste van alledrie.

Turducken kalkoen turkey

Turducken, bereid in eigen keuken

Tips voor bij je turducken

Ben je nou zelf niet zo handig met messen, kalkoen, eend en kip, dan zetten we jouw Turducken natuurlijk graag voor je in elkaar. Laat het dan wel tijdig weten, zodat we genoeg touw kunnen inslaan.

Met een Turducken moet je er wel rekening mee houden dat je flink wat vlees op tafel zet. Het is dan ook aan te raden genoeg gasten uit te nodigen, want deze bad boy is genoeg voor een man of 12 – 15. Wij rekenen ongeveer 2 tot 3 ons vlees per persoon.

 

Kalkoen, kip en eend in elkaar

Laten we eerlijk zijn. Dit is een lastig ding om te maken. Je moet de alledrie de stukken ontdoen van de botten, ze vakkundig in elkaar vouwen en vervolgens nog goed inbinden. Dat is een flink karwei als je er nog geen ervaring in hebt. Ben je nou zo’n vleesmeester dat je het zelf wilt dan, dan kan je hier vinden hoe het precies in zijn werk gaat:

Turducken op de barbecue

Daarbij is hij op meerdere manieren te bereiden. Wij maakten hem in de oven, maar ook voor de barbecue is dit een perfect gerecht. Verwarm de BBQ voor op 100 graden celcius en leg de turducken erop. Zorg ervoor dat hij niet direct boven de kooltjes ligt. Hij moet garen bij indirecte hitte. Steek een kernthermometer in het gedeelte waar de eendenborstfilet zit. Zodra de kerntemperatuur is gestegen tot 58 graden celcius, dan is hij gaar. Dit kan wel even duren. Reken op ongeveer een uur per kg vlees. Haal ‘m hierna van de barbecue en laat hem nog ongeveer 30 minuten rusten.

Je kan aan het begin van het proces ook nog wat rookhout op de kooltjes gooien, waardoor de Turducken nog wat smaak van het hout opneemt. Voor gevogelte wordt vaak kersenhout aangeraden, zoals je kunt lezen bij BBQ-Helden.

Wil je nou een makkelijker gerecht bereiden met de feestdagen, kijk dan ook eens naar deze 6 suggesties voor het perfecte kerstdiner.